Övernattning

S sov över natten till idag och vi hade massa roligt och mysigt och pratade massa och så. Det var roligt och skönt. :) Annars verkar jag faktiskt klara mig relativt bra själv, om jag inte tänker för mycket på "min situation" så att säga.

Imorgon tänkte jag vara kvar i skolan ett par timmar efter föreläsningen och plugga. Det blir nog bra. Sen har jag typ resten av veckans dagar och vad jag ska plugga när och så bestämmt nu, så det fixar sig så att säga. Lite nervös och sådär inför torsdag. Hade ju helst sluppit det, men, men. Nu är det ju som det är, så ja ja.

Har ju katten hemma hos mig iaf. :)

Tomt

Har spelat typ hela dagen, och haft kontakt med S, och pluggat. Gick upp klockan sju så jag var med familjen en stund innan de åkte. Än så länge har det faktiskt gått bra genom dagen och så. Det kanske går ändå. Får se hur det blir att sova, men har ju några trix annars så att säga, och har jag typ blivit van vid att lägga mig efter alla andra, så det blir som vanligt om jag inte tänker för mycket.
Imorgon kommer iaf S och sover över. :)

Spännande dagar

Lördag = webbdesign. Massor med övningar på föregående två veckors material har plötsligt infunnit sig, så det var vara att hugga i. Efter idag är jag framme vid att börja på veckan material, haha. Men det har varit grymt lärorikt iaf! Nu är det bara ett delvis ensamt "sportlov" att se fram emot.

Så ja, nej, min vardag är inte sådär fantastiskt spännande. Pluggar ju mest bara hela tiden, eller spelar Dragonica. Student life = veeeery exciting, haha. Men så är det ju ibland.

Inte mycket

Försökt plugga (kommit en bit), spelat lite och varit hos mormor idag. Och hört om vår lilla prinsessa som föddes imorse vid 04:26. :)

Sent

Ja, nej, nu är klockan mitt i natten igen. Har fått dåliga sov-vanor igen sedan 14 februari. Hoppas jag kan komma ur dem igen till bättre vanor snart. Men, men.

Idag har det varit mycket på ett sätt. Föreläsning i phonetics; consonants, kort studiegruppmöte på lunchen och sedan litteraturseminarium. Men att analysera litteratur i grupp sådär med en lärare är roligt. Typ ingen utom jag/vår grupp nästan räckte upp handen eller pratade, haha. med betoning på nästan, för en del andra pratade lite också.

När jag kom hem var det bara att laga middag och sen sticka till orkestern, men det är ju roligt så. Sen har jag spelat och tittat på "I love Lucy", amerikansk komediserie som sändes första gången på TV 1952. Så otroligt rolig, och bra gjord!

Nej, nu ska man väl sova.

Sommarjobb - planen igång

Min sommarjobbslpan är i rullning nu. Har skickat ut mail till ett antal förskolor och något fritids som jag jobbat på genom VRE med intresse om sommarvikariat. Har faktiskt redan fått ett svar om att de noterat mitt intresse iaf och att jag skall höra av mig längre fram i vår. Jag tar det som att det går framåt i varje fall, ett steg närmare även om det inte blir ett ja senare. Det går att komma framåt iaf. Sen har jag själva VRE lite som en plan B typ, för vikarier till förskolor behövs väl ändå till sommaren också ibland?
Jag har bara skickat till förskolor jag trivdes på, och jag är väldigt glad över att just den här förskolan iaf noterade mitt intresse och bad mig höra av mig igen som sagt. :)  

Annars har jag spelat lite idag, och följt med A ut på hundpromenad, så vi har pratat en massa vilket alltid är trevligt. Jag räknar henne ju ändå fortfarande som min bästa vän typ, trots att vi inte träffas så mycket längre. :)

Nehä...

Litteraturföreläsningarna var väldigt intressanta, men studiegrupp blav det inget med. Blir på onsdag istället inklämt på timmen före själva semineriet... Men men.

Annars har jag nu till slut blivit klar med min stora uppgift i den ena webbdesignkursen. Eller ja, jag tycker att jag är klar. Jag orkar inte hålla på med den mer nu, så jag lämnade in den. Jag tror/hoppas att den blir godkänd, men ja, vi får väl se som sagt antar jag. Hoppas iaf!

Annars har jag spelat Dragonica idag (lvl 73 av max 80!), och började på en ny bok (egentligen igår mitt-i-natten, men men). Fantasy, del två i en serie; "The King of the Crags" by Stephen Deas. "Cosmopolis" är så himla flummig, så det är skönt att läsa en "normal" bok också vid sidan av igen. Ska försöka ta mig igenom "Cosmopolis" så snart som möjligt dock.

Imorgon ska jag börja sätta min sommarjobbs-plan i rullning tänkte jag. Får väl hoppas att det går bra!

Varannan dag

Haha, jag verkar ha nästan fått in en bloggrutin på varannan dag, det var ju inte meningen. Fast blir väl roligare att blogga när jag någon gång lyckas fixa bloggen till att se bättre ut antar jag.

Igår var det mest en blandning av engelska och spel. Idag ska jag försöka göra klart en webbdesign-uppgift, although jag verkar kunn ahålla på oändligt länge med varje del så vi får se. Är ledig imorogn också dock, så hinner jag inte har jag lite tid då. Men vill gärna bli klar så snart som möjligt.

Jag insåg plötsligt igår att J kommer hit på söndag! Herre gud, redan?! Vilket innebär att familjen åker till fjällen, och jag måste fixa med hyresgästbyte...

Ja ja, nu ska jag till skolan snart. Har litteraturföreläsning(ar) och sedan study group session i förberedelse för litteraturseminariet på onsdag. Hoppas det går bra och kanske lite snabbt, typ en timme eller nått.

Webbdesign

Det är sjukt kul med engelska och så, men jag märker mer och mer att det ändå är webbdesign och programmering som är det allra roligaste i mitt tycke! Har precis gjort om min projkarbeteshemsida fullständigt bland annat tack vare att jag upptäckt Photoshop (har ju Adobe Photoshop CS5.1 på datorn tack vare pappa, så kan ju lika gärna utnyttja det). Så tillsammans med min tab (ritplatta) har jag lyckats göra om min fula, träkiga hemsida till något mycket roligare och coolare.

Jag skulle kunna sitta hur länge som helt och hålla på med hemsidan, eller med spelet jag håller på med just nu som inte ens är i närheten av halvfärdigt. Det är ett jätteprojekt! Men jag hoppas på att hitta tid till att klara det till slut, i värsta fall i sommar. Men jag ska nog försöka med tidigare, vill ju få programmera spel med grafik också och inte bara text!


Jag tror jag har en plan angående sommarjobb också, så livet är inte så hemskt längre. Jag kanske har hittat vad det är jag vill hålla på med i framtiden. Tänk att det blev något kreativt ändå, haha. ;)

 



Så här ser hemsidan ut nu. Bakgrunden är handmålad i Photoshop CS5.1 med hjälp av ritplatta Wacom Bamboo. Detta är en WIP - Work In Progress. Kommer nog att fixa en massa fler grejer tror jag, haha.

Prov

Lite halvtråkigt prov idag, men det gick bra. Tog typ en halvtimme, fast jag vet att jag har ett fel iaf nu efter att ha dubbelkollat ett ord när jag kom hem. Störigt värre... Inte för att något ord direkt passade, men borde ha valt det andra. Ja ja.

Annars så pluggar jag och spelar. Har nu idag läst ut "Extremely Loud & Incredibly Close". Fortfarande väldigt bra bok, men också väldigt sorglig. Nästa bok nu är "Cosmopolis" av Don Delillo (eller DeLillo. Vet inte riktigt. Namnet står i bara versaler på boken). tycker den verkar lite halvspännande, även om storyn kanske kan låta lite tråkig. Miljonär sitter fast i bilköer påväg till frisören, och på något sätt så lyckas både allt och ingenting hända under den här bilturen.

Måste försöka göra lite mer research inför argumenterande uppsatsen som skall skrivas, och lite andra saker, men annars känns allting ganska lugnt. Inte lugnt som i att jag inte har mycket att göra, men jag har koll på allting typ och kommer hinna och sådär. :)

Alla hjärtans dag

Det har varit en fin dag. <3


1. Jag fick ett sms från Telia igår om gratis godis att hämta på Hemköp, så det gjorde jag innan jag åkte in till universitetet. Rabatten var på 32kr, men boxen med geléhjärtan kostade 30kr, så jag fick dessutom 2kr kontant från Hemköp så att säga. Jag fick alltså betalt för att hämta ut gratis godis typ. Nice. :P Sen att geléhjärtan är typ halvt äckligt och att jag inet äter godis är en annan sak. Telia ska få lida för att vi aldrig får fiber!

2. Emi kom förbi och gav mig praliner som alltid på alla hjärtans dag (hon gör egna. Man blir ju lite bortskämd, vill ju knappt äta köpta längre :P) tillsammans med ett kort (vykort). När läst nästan hela kortet inser jag plöstligt att det är J:s handstil och att det är från honom, inte Emi! Det är ett väldigt vackert rosa kort (jag har fått en fin helomvändning nu på "gamla dar" och börjat gilla rosa. Har alltid tyckt att den färgen är för tjejig innan, haha) med hjärtan på och det står "Till mitt Hjärta..." på det. Och texten han har skrivit är det veckraste någonsin. Enkelt, kort, i hans handstil. Men väl valda ord. Och han har kallat mig för det jag älskar mest, och skrivit ut bådas namn med "vårat" efternamn. Vårat potantiella framtida dubbelnamn som jag skriver överallt (dock inte på skolarbete). Jag höll på att börja gråta tror jag. <3 Jag bar runt på kortet och den lilla asken med choklad typ hela dagen sen, haha.

3. Hade det trevligt på seminariet i skolan. Pratar med folket i min studiegrupp och i skolan är det lite känslan av att vara kompisar typ. T.ex. att jag hade med en text som en av killarna inte läst, och när jag var klar med en sida så tog han den (han hade frågat sen ett tag innan om han kunde få låna och läsa) och läste. Typ liten obetydlig random sak, men att lixom "sno" varandras grejer typ "naturligt" och att titta över axeln och fråga vad man läser och sånna saker. Ställa frågor om arbete. Sånna smågrejer räknas och gör att det känns lite bättre och lite mer naturligt att umgås, om än relativt ytligt i skolan bara. Diskuterade saker i grupper och i klassen under seminariet, och folk vågade prata mer idag och jag pratade även om allt inte kom ut bra och sådär. Men poängen är ju att delta.

4. Dragonica (spel) har visst ett supernice Alla hjärtans dag-event, så nu ska jag spela till alldeles för sent bara för att. Och långsamt äta mina fyra praliner och tycka att livet är ganska bra. Det har varit en ljus och romantisk dag ändå. <3

Extremely Loud & Incredibly Close

Den tredje boken jag ska läsa för engelskan har jag fått välja själv utifrån en lista, och den skall det skrivas en recension om till 9/5. Men jag läser den redan nu så att jag ahr tid att läsa om den och verkligen analysera den lite senare. Så jag började på den igår efter att jag läst ut "What was lost". Den nya boken heter "Extremely Loud & Incredibly Close" skriven av Jonathan Safran Foer. Boken handlar om pojken Oskar vars far dör i 9/11. Efteråt hittar Oskar en nyckel som tillhört hans pappa, men som han inte vet vart den går, så han bestämmer sig för att prova den igenom ala New Yorks 162 miljoner lås om han måste. Han älskade sin pappa över allt annat.

Efter knappt ens 30 sidor visste jag att det här är en av de, eller kanske den, bästa böcker/bästa bok jag någonsin läst. Någonsin. Nu dagen efter är jag igenom halva boken som är 330 sidor lång. Och den liknar ingen annan bok jag någonsin sett. Det är nästan svårt att beskriva, den är skriven så mycket mer personligt (utifrån karaktärerna) än någon annan bok. Atmosfären/känslan i boken är lugn och sorg, men samtidigt är den fylld över bredden med kärlek. Varje sida, varje ord, varje bokstav.

Jag har aldrig någonsin förut upplevt att jag vill läsa en bok långsamt. Att jag inte vill missa ett enda ord, en enda bokstav, ett enda tomrum. Det känns som om man skulle kunna sitta och stirra på varje mening i timmar. Varje sida känns som den viktigaste i hela boken. En recension på 400-600 ord kommer aldrig någonsin att räcka till.

Ska jag rekomendera en bok i hela världen så blir det "Extremely Loud & Incredibly Close" by Jonathan Safran Foer. Iaf just nu.

Litterär dag + ny dikt

Idag var jag i skolan mellan 10 - 16. längsta dagen hitills, och hela dagen handlade roligt nog bara om litteratur! Två korta litteraturföreläsningar på morgonen/förmiddagen och sen en tre timmar lång så kallad "workshop" (som vi var typ 10 pers på, haha) på efetrmiddagen. Roligt och intressant, pratade mest om poesi faktiskt idag.

Har även läst böckerna "Tha Great Gatsby" (kanske redan har berättats) och nu idag läste jag ut "What was lost" av Catherine O'Flynn. Faktiskt en väldigt bra bok. Spännande, mycket tack vare språket. Det är på något sätt mjukt och inbjudande och flyter på bra. Det är även en väldigt fascinerande beskrivning/porträttering av den tioåriga Kate.

"What was lost" handlar om den tioåriga Kate år 1984. Hon är detektiv och har en egen detektivfirma tillsammans med sin hemliga gosedjursapa. Hon är verkligen välbeskriven och en helt enkelt väldigt fascinerande och fantastisk karaktär. Hon "arbetar" speciellt mycket i det nya enorma shoppingcentret "Green Oaks", där hon även en dag försvinner.
Det mesta av boken utspelar sig dock under 2003/2004, fortfarande i Green Oaks, men med de vuxna Lisa och Kurt i huvudrollerna. De upptäcker mysteriet med Kate coh genom det utvecklas de själva genom boken.

Kanske inte en fantastisk beskrivning då jag börjar analysera boken nu, men den är i vart fall överraskande bra!


Sen har jag även nu på kvällen skrivit en dikt, och till skillnad från mycket annat jag skriver så är den faktiskt baserad på egna känslor/upplevelser (man kunde ju tycka att det vore självklart att skriva från perspektivet, men nej). Den är på engelska som det mesta jag skriver, och hittas här.

Pluggat hela helgen

Jag har bara pluggat hela helgen och sovit lite snett och taskigt. Igår till exempel satt jag till halv två på natten och höll på med webbdesign. Har aldrig pluggat så mycket som nu, haha. Inte ens på KTH. Kanske kan bero på att det är roligare här och att jag förstår hur och vad jag ska plugga. Men, men. Hoppas bara jag kan fixa spelutveckling sen också.

Ny vecka påväg. Måste väl söka sommarjobb snart antar jag lite mer på riktigt. Typ se över CV:t och skicka in och sådär. Bläh. Men, men.

Snabb rapport - och sociolingvistik

Kan ju bara snabbt rapportera att det inte direkt händer något särskilt i livet förutom plugg just nu fortfarande.


Jag har insett att lingvistik, läran eller vetenskapen om (mänskliga) språk, är oerhört intressant, speciellt den del som kallas för sociolingvistik. Den delen av språkläran behandlar helt enkelt de sociala delarna av språket som hur språk används för kommunikation, vad ens språk sänder för signaler om en själv och hur språk varierar beroende på etnisk och geografisk tillhörighet, om man är man eller kvinna, ung eller gammal osv. Det är väl ungefär hur mycket som helst och superintressant i varje fall. Till exempel så finns det en del "mindre" språk i västindien och bland indianerna i Nordamerika där kvinnor och män helt enkelt har olika uttal på en hel del ord och använder en del olika vokabulär. Detta lärs ut till barnen medvetet i vissa språk och mer omedvetet i andra.
   Ett exempel eftersom jag nu imorse läste om skillnaderna mellan mäns och kvinnors språk. Sådana skillnader märker vi inte i Sverige t.ex., men det finns skillnader här också, om än kanske mer subtila.

Till exempel så vet väl alla by now att män tenderar att i större utsträckning vara mer direkta i sitt språk än kvinnor som istället i större utsträckning använder ett mer indirekt språk. Nu är det här självklart enormt individuellt, men i allmänhet så att säga.
   En annan sak är att män i störra utsträckning när de samtalar i grupp har en tävlingsinriktad stil så att säga. De avbryter varandra och säger emot och argumenterar i större utsträckning i vissa situationer än vad kvinnor gör. Kvinnor när de samtalar tillsammans i grupp tenderar att använda en mer "samverkande/sammarbetande" stil, vilket betyder att man när man avbryter någon gör det för att avsluta någon annas mening eller på annat sätt stärka vad den personen säger.
   Det här är förstås också individuellt och sådär, men när jag läste om det imorse så insåg att det faktiskt är sant! Jag gjorde precis det här när vi satt och pratade fem tjejer på Mlölis födelsedagsmiddag i lördags! Haha, där ser man!
   Om ni tycker att jag använder ett konstigt språk för att förklara allt detta så är det för att jag bara har läst om det här ämnet på engelska, så jag liksom översätter i huvudet medan jag skriver.


En sista grej på det här ämnet (sen har jag nog inte fler exempel, haha) är att man gjorde en studie i Norwich (säkert felstavat av mig nu) i Storbritanien där man jämförde mäns och kvinnors språk med avseende på uttal. Testpersonerna fick lyssna på en inspelning av någon som t.ex. uttalade ord med särskilda vokalljud som skiljer sig mellan den mer "arbetarklass" dialekt som talas där och den så kallade RP "dialekten" (RP står för "Received Pronunciation" och är den britiska dialekt som talas på t.ex. nyheter på BBC. Att tala RP anses ge en relativt hög social status, åtminstonne "upper middle class"). När de hade lyssnat på inspelningen fick de peka ut vilket uttal de själva hade, vilket var att de flesta hade Norwich-dialekten, som man kanske kunde förvänta sig.
  Det intressanta med den här studien är dock att alla inte prickade rätt när de pekade ut vilket uttal de själva hade. 40% av de som hade RP-uttal (i just dessa ord åtminstonne) trodde att de hade Norwich-uttal och 16% av de som hade Norwich-uttal trodde sig ha RP-uttal. Det riktigt instressanta här är av de 40% som var så kallade "under-reporters" (de "raporterade" att de hade ett uttal av lägre status än de faktiskt hade) så var hälften män och hälften kvinnor, men bland de 16% som var så kallade "over-reporters" så var alla kvinnor!
   Förklaringen som har angetts till det här är att män generellt anser att arbetarklass-dialekt ger mer status eftersom arbetarklass män är "starka" och "hårda" och "tuffa" och "maskulina" och så. Kvinnor däremot är mer intresserade av social status i samhället och har därför en änskan om att tala ett språk/ha ett uttal som ger detta.
   Av vad forskarna kunde se så var det ingen av testpersonerna som aktivt lurade sig själva eller liknande till att tro att de hade ett annat uttal än vad de hade. De som pekade fel trodde sig helt enkelt delvis ha ett uttal som de ville ha, av olika anledningar.


Haha, längsta blogginlägget ever, men sociolingvistik är sjukt intressant, även om jag kanske inte har lyckats förklara det ordentligt här. Jag har dessutom en riktigt bra bok om det också. :D

Programmering tillbaka

Idag har jag tagit tag i att programmera igen, eller fortsatt med programmeringen efter ett uppehåll eller hur jag nu ska säga det. I varje fall har jag jobbat lite på ett eget spel idag, förutom att skriva en second draft på ett kort arbete till Engelskan. :) Annars har jag surfat runt och kollat på bröllopssajter, haha. Inga föreläsningar idag, så är hemma och pluggar och så. Ska läsa lite grammatik om en stund/senare tänkte jag, och kanske svara på några frågor om ett kapitel i en av lärobäckerna som är till nästa vecka. Har försökt börja lite på en av de stora uppsatserna också.

Allt som allt så ligger jag ganska bra till med allt skolarbete tycker jag. Måste nog öva en del på all grammatik, men annars har jag nog koll på det mesta mer eller mindre. Allt som har med skola och plugg att göra känns bara roligt och bra, vilket är väldigt skönt. :)

Jag kan inte bestämma mig för om Engelska, webbdesign eller programmering är roligast. Det är bara en massa roliga saker nu! :D

Så här ser mitt spel ut för tillfället i Python 3.1
Jag inser att man ser vääääldigt tydligt vad bilden föreställer, haha.
Men det är två fönster fulla med programmeringskod i programmet Python 3.1
Detta skall förseställa koden till mitt spel :P



Plugg och panikångest

Sakerna i titlen hör faktiskt inet ihop. Det är visserligen mycket att göra (jag har pluggat hela helgen på riktigt), men kommer klara det utan ångest eller sånt.

Sommarjobb däremot får mig att vilja försvinna ner i ett väldigt stort och väldigt svart hål. Allt är bara jobbigt och panik och ångest när det kommer till det. Man måste söka nu i februari typ. Utan sommerjobb blir man arbetslös resten av livet. Sommarjobb annonseras inte, man måste själv ta kontakt på måfå eller ha kontakter på något sätt. Och vad jag kan se innebär sommarjobb att man inte kan ha någon semester. Så allt prat om att åka hela familjen till Island, eller att åka till Gotland som vi gör varje sommar, eller att hinna träffa J under sommaren verkar ju helt enkelt inte finnas på kartan om man ska ha sommarjobb.
   Så. Det är bara tillbaks ner i det stora svarta hålet av panik och ångest helt enkelt.

Jag vill bara leva mitt liv och plugga ifred. Men det går visst inte om man är människa.

Förutom sommarjobb så är jag glad och har kontroll över mitt liv och har det bra och sådär.

Mycket att göra

Nu hoppas jag att vi har fått info om allt vi ska göra under terminen. Högen har skjutit i höjden på bara några dagar, men men. Det ska väl klaras av det också!

Jag vet, jag skriver inte så mycket just nu. Jag har försökt läsa ut en tjock bok innan jag börjar med bäckerna som skall läsas för engelskan, men boken ville minsann aldrig ta slut! Visst, den var bra, men jag tröttnade nästan på att den var evighetslång till slut, haha.

Har pratat med några andra människor idag, närmare bestämt min "study group" för seminarier och sånt. Vi är två tjejer och två killar och den andra tjejen spelar också fiol, och vi följdes åt till tunnelbanan och pratade. Nu pratade väl säkert jag mest som alltid, men iaf. :)
   And a part of me goes "No! Swedes are not supposed to be social! Stop this madness!" - It's such fun to me, haha

Jag får väl uppdatera lite senare vilka böcker vi ska läsa i litteraturen.
RSS 2.0